Hari Guru

assalamualaikum..

ari ni merupakan 15mei 2009..<--besday arwah ibuku 16 mei merupakan hari guru bagi semua guru di seluruh negara.. --SELAMAT HARI GURU--

guru..

insan yang sangat mulia di mata setiap manusia..

insan yang sangat berjasa kepada kita..

insan yang mengajar kita sebenar hidup kita..

insan yang mendidik dan membimbing kita untuk menjadi manusia..

guru..

gelaran yang sukar untuk dipikul oleh setiap insan..

gelaran yang memerlukan banyak pengorbanan..

gelaran yang memerlukan kecekalan dan ketabahan..

gelaran yang memerlukan kita memendam segala perasaan..

guru..

insan yang mengajar kita segala benda..

insan yang mengajar kita a,b,c sampailah z..

insan yang mengajar kita alif,ba,ta sampai lah ke ya..

insan yang mengajar kita satu,dua,tiga sampailah infiniti..

insan yang mengajar kita sekecil2 benda..

insan yang mengajar kita sesuatu perkara walaupun ia remeh di mata kita..

guru..

pengorbanannya amatlah berat sekali..

dirinya terabai samata2 untuk mengajar kita..

terpasa melayan segala kerenah dan kelakuan kita..

walaupun kadang2 tidak menyenangkan hatinya..

namun adakah kita hargai segala pengorbanan yang dilakukan kepada kita???

saya tinggalkan persoalan ini kepada anda untuk menjawabnya...

--SELAMAT HARI GURU--

ok2..relaks jap..penat buat tu sume..
sajak 4 rngkap..<--sajak??ble dikire sebagai sajak ke??haha
skang nak citer pengalaman aku ngan certain cikgu yang aku ingat dari tadika sampai sekolah menengah.. time tadika..aku masuk tadika Pasti Nurul Ain..kat kampung lapan melaka
.. kat sini macam2 yang aku blaja pasal fardhu 'ain tuh sume..huhu tapi kat sini blaja time umo 5tahun je.. time tadika memang syok.. fact..aku and ade sorang budak pompuan ni(ex-sharod) antara yang selalu compete dalam exam..huhu kadang2 die menang..kadang2 aku..hehe tapi ini yang membuatkan aku dikenali oleh ustaz2 dan ustazah2 kat sane.. memang rapat gile ngan family atok@tuan punya pasti nurul ain tuh.. dalam kelas siap men kejar2 ngan ustazah lagi dalam kelas..disebabkan aku agak nakal time tadika..hehe aku ingat sangat yang tuh sebab aku tak penah kena kejar ngan cikgu sejak sekolah rendah sampai la abis spm nih..huhu

time sekolah rendah plak.iaitu SK Kubu..yang bestnye sekolah ni..die terletak sebelah je Stadium Hang Tuah..huhu..mase sekolah rendah ni..aku agak aktif ngan aktiviti kokurikulum..masuk tu lah..ni lah..dan satu ari..ade majlis ape ntah..cikgu nak aku buat persembahan sajak..aku pun cakap ok lah..dan lagi sorang cikgu nih dia nak aku buat persembahan story telling..dan aku ni pulak..tak ingat yang aku da janji nak buat sajak..haha..so ape lagi..2 orang cikgu berebut nak suruh aku buat persembahan..best2 jadi rebutan ramai nih..hak3


best bile satu sekolah kenal..cikgu2 sume kenal aku..cikgu plak baik2 belaka..huhu..yang bestnye masa pertandingan sajak peringkat negeri..aku terharu yang cikgu yang latih aku tuh sanggup ulang-alik umah untuk amek aku dan kawan aku..huhu..and untuk publing speaking aku terharu sekali lagi..sebab aku tak menang pun..tapi teacher tetap bagi aku hadiah kamus BI yang harge die almost rm50..terharu sungguh..sampai skang ade lagi..teacher vatsala tulis kat kamus tuh camni..

"...ii wish u good luck in your future undertakings.."


tapi kat SMKA Sultan Muhammad aku tak berapa menonjol sangat sebab aku tak duduk asrama..huhu..tapi aku still ingat lagi cikgu marina..cikgu kelas aku masa form 1..tapi yang aku ingat sampai skang..kate2 cikgu BI aku mase form 1..tapi da pencen skang..cikgu tu kate camni...

" 1A..kenapa awak sume ni BODOH sangat?????!!!!"dengan nada bengang...


sume terdiam..ha??kan tak pasal2 kene maki ngan cikgu..takot gile tak berkat ngan ilmu yang cikgu tuh bagi kat kitorang..huhu..start form3 sekolah aku tukar pengetua kepada Tua

n Hj Abdullah Jusoh who is now in KISAS..

mase pengetua nih..program2 die giler tol..cam kat kisas skang..huhu..tapi untuk kebaikan pelajar2 gak kan..kan2???untuk budak2 yang nak exam PMR n SPM ade program pe ntah..tapi best dan bosan..best sebab dapat revise sume bab..and bosan sebab tiap2 petang ade kelas tambahan..even ari jumaat..adoii..pnat lah..tapi aku penah escape skali je..time klas bahasa arab komunikasi..aku pegi maen game kat CC..haha..bez siot..sori ustaz sam..tak datang kelas..huhu..


and aku tak penah kene puji kat sultan oleh cikgu2..tapi cikgu DISIPLIN yang puji aku wehh!!haha..citer nye camni..ari jumaat kene pakai baju melayu kan??so aku nye baju melayu takde lencana..and kebetulan aritu ade spotcheck..sudahh..lastly aku kene tahan..haha..so ustaz tanye kenapa takde lencana??aku cakap la nanti nak pindah kisas..ans suddenly cikgu ghazali@disiplin backup aku..hoho.."owh..ustaz..die budak baek takpe..lagipun die nak pindah.."so aku pun lepaslah..yang budak laen sume tak puas ati..haha..thanx cikg

u ghazali for backup saye..huhu..


sume cikgu plek apsal aku masuk kelas IT..padahal sume budak 9A masuk kelas 4sains1..aku pun bagi la alasan..tanak amek bio lah cikgu..huhu..aku rase aku catat rekod kot..the only student dapat 9A masuk kelas IT..haha..b4 pindah kisas patut aku wakil sultan dalam bowling MSSD..tapi pindah kisas kan??hehe..sorry again cikgu tak dapat bawa kemenangan kepada sultan..hahahaha...


masuk kisas..macam2 aku dapat tarbiah dari senior2..ngan ikgu2 nye yang baek2 belaka..latest aku jumpe cikgu maria..banyak tazkirah aku dapat daripada cikgu..trimas cikgu..huhu..tak kurang gak ngan cikgu2 laen..huhu..tak payah lah citer pengalaman kisas kat sini..panjang sangat..huhu


so pasni aku akan berhijrah ke Centre For Foundation IIUM PJ..huhu..korang2 doakan lah aku agar akal aku ni bertambah cerdik..huhu..da lame tak belaja ni..5bulan duk uma banyak sangat buat benda lagho..huhu..insyaAllah aku akan berusaha utuk berjaya di mase2 akan datang..asalkan ade usaha..insyaAllah~~~~


Video ini adalah bertajuk Terima Kasih Guru - Mirwana

ini merupakan penghargaan diorang terhadap cikgu2 diorang dengan menyanyi sendiri lagu tu..

kite juge telah buat video..thanx to arep





10 coretan ikhlas oleh kamu:

milimilo said...

kalau nak diingat zmn sekolah,mmg byk detik bermakna..kalo xde cikgu yg mngajar,susah nak smpai ke tahap ni..
btw,smoge berjaye di cfs nanti ye..

fadhli said...

insyaAllah..
trimas yea!!

syara said...

begitulah riwayat persek0lahan se0rang budak bernama afiq..hak3..

spe x shar0z?zue?

iium pj ea..tu uia ke ?

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

wa...rasa dihargai dengan ucapan anda....sy dh pn follow kamu.....
Terima Kasih kerana menghargai guru2.. ;)

fadhli said...

to syara:

ex sharod tu adalah anith adiba..
knal??

iium pj tu tmpt tuk asasi la..

fadhli said...

to mahirah:

cikgu ke??waa..camat ari guru~~

ok..thnx 4 following me..

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

Yup...cikgu ler nie....hihihi...
ader hadiah x utuk cikgu nie..?
hihihi..~

fadhli said...

err..hadiah??
penghargaan je bole??huhu

thanx for ur ilmus that you gave..
even u xpenah aja saye..huhu

Fiza said...

all the best in cfs =)

fadhli said...

thnx..
bdk uia gk kn??