Coretan ku...

Assalamualaikum

hmmm..hari nih kelas tak banyak..pukul 10 tadi baru habis kelas listening and speaking. tadi ade aktiviti latihan untuk interview..bagi aku yang sudah ade pengalaman interview nih just tengok jela..haha..naseb baek tak kene panggil pegi depan..hehe..

last week ade presentation fim..we are da longest group to present..haha..sampai habis waktu kelas..dari pukul 2sampai lah ke pukul 3..lame weyh..haha..aku jadi last presenter..aku saje je amek part last sebab ade subtopik "Adab Socializing Between Men And Women"..part nih yang best..hehe..macam2 aku cakap..dalam bm la of course..kalo dalam english..maw aku bace je slide tuh..haha..oleh kerana slides aku yang buat..so suke hatila aku nak masukkan pape kan??hehe

dalam subtopik tuh..aku citer camne pakaian untuk wanita muslim yang sepatutnya..even student girls ade 5orang je..kalo tak silap la..aku tak kesah pun..at least ade gak kan..huhu.. tapi yang bestnye bila aku tunjuk gambar pasal aurat wanita yang sepatutnya(bertudung labuh..etc).. ustaz aku seraya berkata...

"ade tak dalam kelas kita pakai camni?"

semua gelak je..hahaha..tapi syukur lah..ade yang menjadi..the next kelas fim..aku tengok ade la sorang dua yang berubah..mula melabuhkan tudung mereka..alhamdulillah..moga mereka istiqamah berpakaian begitu..aminn...(cepat doakan!!hehe)




hmmm...laa ni nak citer sket suasana bulan ramadhan kat cfs nih..kat sini kalo nak bukak pose ade 2 choices..whether kat masjid or nafsi2 or ngan member2..depend pada individu la nak bukak kat mane..aku lebih prefer bukak ngan kawan2 daripada aku pegi masjid..aku pun tak taw nape..huhu..bagi aku..orang yang bukak kat masjid adalah bagi mereka yang tak mampu or musafir..tapi sebenarnya semua orang bole je kan bukak kat masjid...

then..kalo kat cfs uia nih..setiap persatuan akan organize majlis iftar jamaie..dan semua peruntukan diberi oleh uia..kalo tak silap..kaya tak uia???haha..setakat nih aku penah pegi 2kali iftar jamaie..1st ngan CAC..2nd ngan engenius..tuh jela..and plus iftar halaqah@usrah bersama dengan senior2 dari gombak..student 3rd year..memang best lah..harap pasni dapat jumpe diorang lagi..InsyaAllah..huhu

kalo nak citer time solat terawih plak..kondisi kat sini not bad..memang penuh la masjid sampai puluh2 saf..kire ok la kan..then bile abis 8 rakaat..berduyun yang datang..eh2..keluar..haaa.. haha..kalo nak kire bilangan yang buat 23 rakaat..alhamdulillah..ramai lagi..ade la dalam 4-5 saf.. slalunye..kat sini kalo 23 rakaat habis dalam pukul 10.20..quite ok la..tak lame sangat..tak cepat sangat..huhu

********************




Malam ini adalah malam ke 19 di bulan Ramadhan. Sepuluh malam terakhir di bulan Ramadhan semakin hampir, marilah kita bersama-sama tingkatkan amal ibadah untuk mencari malam yang penuh dengan keberkatan, yang penuh rahmat dan keampunan, iaitu malam Lailatul Qadr.

Sesungguhnya ibadah di malam ini seolah-olah kita beribadah selama 1000 bulan. Tidak mahukah kita menggunakan peluang yang tersedia ada ini dengan sebaik mungkin. Mungkinkah kita untuk beribadah selama 1000 bulan?? Tidak mungkin sama sekali. Kita bukan seperti malaikat-malaikat yang sentiasa berzikir serta bermunajat dan sujud kepadaNya pada setiap masa. Kita perlukan masa dan ruang untuk tidur, makan, bersembang, bermain, mengumpat dan pelbagai lagi. Jika ditolak ditambah, adakah cukup 1000 bulan?? Anda kira sendiri...

Pelik mengapa manusia sekarang lebih mementingkan persiapan di bulan Syawal sedangkan Ramadhan Karim masih belum melabuhkan tirainya lagi. Mereka sibuk mencari pakaian baru, langsir baru, perabot baru dan macam-macam lagi yang baru semata-mata untuk meraikan kehadiran bulan Syawal. Padahal persiapan ketika menyambut kedatangan Ramadhan tidak pula mereka perlakukan sebegitu. Sama-samalah kita mengambil pengajaran daripada segala yang berlaku moga kita tidak melakukan yang sedemikian.

Malaikat Jibril telah berdoa, "Binasalah bagi mereka bila mana berakhirnya bulan Ramadhan, mereka tidak mendapat keampunan dariNya." Lalu diaminkan oleh Nabi Muhammad SAW.

Ambillah iktibar daripada doa tersebut semoga kita tidak berada dalam golongan yang dinyatakan. Nauzubilah...



"Di awal bulan terdapatnya Rahmat, di pertengahannya pula keampunan dan di akhir
adalah dipelihara daripada api neraka."


8 coretan ikhlas oleh kamu:

~cik zue~ said...

tak leyy blaa btol part yg pasal tudung tu.hehe
baguih2~

mangai..
terasa btol bab yg raya tu. wakakaa~

eyh.yeke mlm ni dh 22.
ko..or ak yg salah kira ni..

fadhli said...

hahaha
aku salah kire kot..nnti aku edit..
hehe

terasa ke bab raye tuh??
aku xtaw..hehe

safiamira said...

aku terasa~
huhuhuhuhu

~Ms. Alia~ said...

duuhh.. pnjg sngt..
x larat nak bc..

fadhli said...

safiamira:

hmm..jdknlh sbg pengajaran..
"harini lebih baik dr semalam dan esok adlh lebih baik dr harini"

fadhli said...

alia:

byk songeh lak..
bace jela..x mati pun..hahaha

Annas Alias said...

walamaklawey. bagus r afiq. respek2.

sama2 r kite cari lailatul qadr.

fadhli said...

insyaAllah