Berita Terkini


Assalamualaikum

skang nih sedang menghitung waktu untuk pulang ke rumah
hahaha...cuti sem selama 3minggu..actually 4 minggu aka sebulan..hehe
aku habes final exam arituh ari isnin..disebabkan subjek untuk semester nih tak banyak
so, agak relax la..huhu
kesian kat kawan2 aku nih yang kene buat banyak paper..haha

ade gak yang balik rumah awal tapi kene balik uia awal jugak..
haha..sudah menjadi tanggungjawab la katekan..(sape terasa..die la..haha)
cuti nih pun..rase cam bosan je..plan dulu time cuti intersem nak study physics..
tapi tengok keadaan skang cam...malas je..haha

next week da ade program..tak taw la jadi ke tak..
budak2 UIA yang duk melaka aka budak2 sultan nk pegi maen bowling kat mitc..
ok gak tuh..aku da lame tak pegang bola bowling..
last time before daftar kat UIA nih..
plus nak menghabiskan movie dalam laptop aku nih..
mane taknye..ade dekat 100gb..maw penuh aku nye hard disk..
kene delete sket2..


menghayati keindahan ciptaan Allah..subhanallah~~~

korang ade cadangan tak ape patut aku buat time cuti nih??
selaen makan dan tido dan online dan lain2..huhu

*************************

jumaat lepas aku pergi muktamar sanawi badar..


tapi setelah dilarang oleh seorang hamba Allah..
maka kami ex kisas tak dapat masuk..kesian ade yang datang dari jauh macam shaheer..
tapi tak dapat masuk..da la esoknye die ade exam..sanggup shaheer datang semata2 muktamar..
then..kitorang pergi rumah ustaz sheikh yang mana ustz sheikh ade kat rumah masa muktamar dijalankan...(paham2 jela)


tengah sembang2 ngan ustz sheikh

yang datang arituh..-abg azrul-che am-haikal mubarak-asri ngisum-muhsin-shaheer-dalca-annas-zaki-amin marwan-aku-abg fahmi(satu batch ngan abg azrul)-izzaz-
tuh jela rasenye..
then lepas raye rumah ustz sheikh kitorg pergi ke aspura..
maka berjumpalah kami dengan junior2..salam bersalaman..
dan berjumpa dengan Wan Mohd Mursyid(Presiden BADAR 09/10)
beliau menceritakan segala yang berlaku ketika muktamar...
ternyata banyak perkara yang berlaku dan tidak pernah berlaku dalam muktamar sepanjang BADAR ditubuhkan..
Namun segala yang diputuskan hendaklah kita(pelajar kisas) ikut..
kita(bekas pelajar) hanya mampu berdoa agar BADAR dapat dipelihara selama-lamanya..aminn

Firman Allah :

"Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taat lah kamu kepada RasulNya serta pemimpin(pihak berkuasa) di kalangan kamu. Kemudian jika kamu berbeza pendapat tentang sesuatu perkara hendaklah kamu kembali kepada Allah(Al-Quran) dan Rasul(Sunnahnya), jika kamu beriman kepada Allah dan hari kemudian. Demikian itu, lebih utama(bagimu) dan lebih baik akibatnya." Surah An-Nisa' : 59

Dari Ibnu 'Umar r.a.:

Dari Nabi s.a.w. sabdanya: Diwajibkan ke atas setiap orang Islam untuk dengar dan taat (kepada pihak berkuasa) tidak kira samada dalam perkara yang dia suka ataupun tidak suka, melainkan jika dia disuruh melakukan maksiat. Apabila disuruh melakukan maksiat maka gugurlah kewajipannya untuk dengar dan taat. -Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim-

Merujuk ayat Al-Quran dan hadis tersebut..kita hendaklah mentaati segala perintah pemimpin kita selagi mana ia tidak bertentangan dengan syari'at Allah..jika mereka mengarahkan kita untuk melakukan perkara yang mungkar dan diharamkan oleh agama..maka wajiblah hukumnya untuk kita ingkar terhadap arahannya itu..
sekalipun mereka mengugut untuk membunuh kita..hendaklah kita mempertahankan kesucian agama Islam..

Jadi terimalah segala apa yang berlaku...
then malam tuh..abang azrul dijemput untuk memberi tazkirah dan pesanan untuk pelajar2 tingkatan 4...


abg azrul sedang memberi tazkirah dan pesanan

then pegi makan kat wak kanang ngan dalca n annas..
biasa la..tempat biasa bagi budak kisas..haha
rindu rasenye lame tak pegi..hek3
lepas makan pegi skolah kejap..
pegi jumpa gman kat kelas stam..
kat sane aku jumpe yop(tku n exco tamrin) ngan asroy(exco bhgn tjn)
malam tuh tido kat bilik zuhilman aka gman(exco usrah) kat c303
esoknye baru balik..
tapi before that singgah rumah annas kejap kat shah alam seksyen 23..
pastu pegi uma muhammad plak kat kelana jaya
ade open house..die jemput kawan2 die kat gmi, intec n aku n annas n yahya as kisasian...
pukul 7 petang baru sampai kat uia..
malam tuh memang rase penat giler la badan nih..
then tido awal..
tuh jela aktiviti aku untuk hujung minggu nih...
sebenarnye ade lagi..malas nak citer...haha


moga kita berjumpa lagi di semester depan...

Wassalam~~~


12 coretan ikhlas oleh kamu:

Annas Alias said...

eh, aku xphm la afiq. knape ust sheikh ade kat umah mase muktamar dijlnkan. huahuahua.

gi r bq mase cuti. ko tu org melake...duk dekat jer.huhu

wak kanang tu ape afiq? aritu 1st time aku gi r, hahaha

fadhli said...

wat2 xtaw la plak..haha

bq??jom r teman aku..cam segan je..hehe

~Ms. Alia~ said...

asal2?. nak tau..
aku mmg tak tau.. cam mana nak wat2 tau..?

fadhli said...

aduss..xyah r taw..huhu..
ngumpat lak nnti..

Arimi said...

muke kalian mmg sgt2 xleh bla...

haha:D

fadhli said...

taw la jeles..
ko xtngkap gmbar ngan rumate ko cmni..hahaha

~cik zue~ said...

wuish.
bowling.bowling.bowling!!!
ahahaa.

nk g kisas gak..
wak kanang~

zaiMi said...

geng ustaz sumenye.. hehe

fadhli said...

zue:

ko taw gk ke wak kanang??haha
pegi jela kisas tuh..pintu sntiasa terbuka..kott...haha

nape ngan bowling??best dowh..haha

fadhli said...

zaimi:

siapakah geng2 tersebut??

sajeed. said...

grrrrr. saba je laa.
tak abes2 nak peli aku.
aku TERASA!

fadhli said...

haha..relax la beb..
gurau je..