from a few pages from...

Ini adalah petikan bagi novel 5 Tahun 5 Bulan~~~Hlovate
act br beli buku ni smlm..price die rm18.50..ad diskaun..haha
n skang..still dlm proses utk menghabskn novel ni..n skang almost finish..

*****************************************************

1st

...tapi mentaliti masyarakat bukan macam tu.Orang keliling tak pandang kahwin awal ni sebagai mencegah maksiat. Orang anggap benda tu sekadar ikut perasaan dan nanti cepat-cepat je bercerai-berai, porak-peranda. Betul ke macam tu? Tapi kalau dah dipandu dengan pertolongan Allah, bukan kita untuk mengatakan salah, kan? Kadang-kadang aku pun pelik apabila tengok masyarakat lagi 'reda' dengan orang muda berkepit sana-sini tanpa ikatan. Dah kira macam piawai pulak kalau nak tunjukkan orang tu dah 'besar'. Sebab jadi biasa, maka orang pun anggap enda tu normal? Sungguh la luar alam. Tak semestinya semua orang buat satu benda yang sama, benda tu betul, kan?...
*****************************************************
2nd
...Sungguh kalau orang tanya aku pasal relationship, bagi aku benda tu wujud dengan satu benda sahaja~marriage. Kalau tanya aku, istilah couple ke apa ke tak wujud sebab benda tu bukannya halal pun. Kalau bertunang pun, sekadar nama ikatan je.Bukan kira lesen untuk Along bawak aku kesana kemari sesuka hati sesedap oren. Dan kalau nak ikut aku, memang aku pejam mata je suruh langkah bertunang, kahwin terus. Terjaga segala benda. Tapi ye la. Benda ni bukan mudah walaupun kalau ikut Islam senang je. Lafaz nikah, mas kahwin murah, mudah dan sudah. Adat dan masyarakat yang buat benda ni jadi susah. Mesti orang akan kata, biar kenal dulu orang tu baru nak masuk alam rumah tangga. Dah tu...kenapa tak buat apa Allah suruh buat; istikharah kalau nak buat pilihan, kan? 40 kali buat...ke arah Along jugak yang kuat. Takkan nak gunakan lesen tunang utntuk konon nak mengenal hati budi walhal benda tu dah kira sebagai maksiat kan?...

*****************************************************

2jela yang dpt aku taip..
act ade lg..citer die mmg bez..
n da story about a girl named Ana pursue her study to Aberdeen, Scotland.
for more story go to bookshop n buy it 4 urself..haha
n 4 infos this week there's a book carnival at PWTC..
who's intersted to Hlovate..go to Jemari Seni Publishing booth..
maybe there's discount..too..haha
ok..enough 4 now..

wallahua'lam~~~

p/s : bkn sume novel melayu yang jiwang2 sgt..this hlovate..her writing..was juz coolie-moolie..haha..there's kind of advices..we can take it for our uses in daily life..

6 coretan ikhlas oleh kamu:

sajeedhani. said...

wah,
bez la wehh.
menarik.
nak beli la nanti.
huhu.

Afiq Fadhli said...
This comment has been removed by the author.
Afiq Fadhli said...

beli jela..
i'm just suggesting..hehe..
n also promoting..haha

amiR muJahiD said...

huhu...
best2...
suka weh 5 tahun 5 bln...
haha...
promote jgn x promote ye afiq...

Afiq Fadhli said...

hlovtae's writing is bezz..

Afiq Fadhli said...

not totally jiwang ok?!